Ingrediente
-
O bucată de burtă de porc sau piept de porc cu șoric
-
Niște morcov tăiat în jumătăți
-
Niște păstârnac tăiat în bucăți mari
-
Niște ceapă tăiată în jumătăți
-
2 căpățâni întregi de usturoi și 3 căței mititei (sau unul mai mare)
-
O mână de cimbrișor verde (cimbru uscat)
-
Câteva semințe de fenicul
-
O rădăcină mare de țelină tăiată cubulețe
-
Niște fenicul, tăiat pe jumătate
-
O gulie
-
Niște ridichi de lună
-
Un morcov
-
Un măr
-
Oleacă de maioneză
-
Niște zeamă de lămâie
-
Niște unt
-
O nucușoară
-
Puțin lapte
-
Un pahar de vin alb, sec
-
O linguriță de muștar Dijon
-
Ulei de măsline
-
Sare
-
Piper
Cum procedezi
Pași
1
pasul
|
Cu un cuțit foarte ascuțit crestăm în diagonală șoricul și grăsimea, dar nu carnea, din jumătate în jumătate de centimetru, mai întâi într-o direcție, apoi în cealaltă. |
2
pasul
|
Frecăm bine cu sare, având grijă să intre și între crestături, apoi sărăm și partea cu carne. |
3
pasul
|
Facem același lucru și cu piperul. |
4
pasul
|
Punem într-o tavă morcovii, păstârnacul, ceapa (nedecojită, cu coaja în sus), usturoiul (necurățat, doar tăiate mustățile), cimbrișorul și semințele de fenicul. |
5
pasul
|
Punem olecuțâcă de ulei peste legume. |
6
pasul
|
Deasupra legumelor punem bucata de burtă cu șoricul în sus și adăugăm apă, până când aproape atinge carnea. |
7
pasul
|
Punem tava în cuptor, la 180 de grade, pentru vreo 2 ore. |
8
pasul
|
Între timp, vom face piureul de țelină: punem cubulețele de țelină într-o oală, le sărăm olecuță, le acoperim cu apă și huștiuliuc la fiert, cam 25 – 30 de minute, până se înmoaie. |
9
pasul
|
Pentru salata de crudități, tăiem feniculul pe jumătate, îndepărtăm partea exterioară, tăiem miezul în fâșiuțe cât se poate de subțiri și le punem într-un castron. |
10
pasul
|
Procedăm la fel și cu gulia curățată, cu ridichile, cu morcovul tăiat julien și mărul tăiat fâșiuțe. |
11
pasul
|
Le punem pe toate în castron, adăugăm sare, piper, maioneză și zeama de lămâie. Amestecăm bine. |
12
pasul
|
Scurgem apa de la țelină, punem cei 3 căței de usturoi și untul și mixăm bine cu un mixer vertical. |
13
pasul
|
Potrivim de sare, radem olecuță de nucușoară și punem puțin lapte; amestecăm bine. |
14
pasul
|
După 2 ore, scoatem friptura, care trebuie să fie crocantă la suprafață și suculentă la interior. |
15
pasul
|
Punem carnea pe un tocător și o lăsă la odihnit măcar 20 de minute. |
16
pasul
|
Stoarcem usturoi copt într-o crăticioară, scoatem ceapa, punem restul de legume într-o tavă mai mică și strecurăm zeama rămasă peste usturoiul copt. |
17
pasul
|
Zdrobim bine usturoiul, punem vasul pe foc, adaugăm vinul și reducem lichidul. |
18
pasul
|
Adăugăm olecuțâcă de sare, piper și, când lichidul a scăzut cam două treimi, punem muștarul. |
19
pasul
|
Stingem focul și huștiuliuc cu un cubuleț de unt. |
20
pasul
|
Strecurăm sosul, și pasăm tot ce-a rămas în strecurătoare. Sosul trebuie să fie ușor vâscos. |
21
pasul
|
Tăiem friptura și servim cu piureul de țelină, salata de crudități, oleacă de sos și legume coapte. |
22
pasul
|
Poftă mare! |