Ingrediente
-
Un pui (fără pulpe)
-
2 morcovi tăiați mare
-
Un păstârnac tocat mare
-
Niște bețe de țelină (rădăcină de țelină) tocate în bucăți mari
-
2 cepe tăiate în jumătăți
-
6 gălbenușuri
-
400 grame de smântână (de preferat cu 20% grăsime)
-
O căpățână de mărime medie de usturoi tocat mărunt
-
2 – 3 linguri de oțet
-
Niște gogoșari în oțet tăiați
-
Sare
Cum procedezi
Pași
1
pasul
|
Carnea de la piept o punem pe o farfurie și o dăm deoparte. |
2
pasul
|
Folosim, pentru început, aripile, spatele, osul și pielea de la piept. |
3
pasul
|
Huștiuliuc cu toate acestea într-o oală, o umplem pe trei sferturi cu apă și o punem la foc. |
4
pasul
|
Când clocotește, curățam bine spuma și adăugăm legumele: morcovii, păstârnacul, țelina și ceapa. Morcovii și păstârnacul nu trebuie neapărat curățați ci doar spălați bine. |
5
pasul
|
Punem capacul și lăsăm să fiarbă cam o oră și jumătate, la foc mic. |
6
pasul
|
Scoatem carnea și legumele și strecurăm zeama într-o altă oală. |
7
pasul
|
Păstrăm într-o crăticioară 2 – 3 polonice de zeamă. |
8
pasul
|
Punem oala cu supa limpede pe foc și aducem la clocot, presărăm niște sare și huștiuliuc cu pieptul de pui. Lăsăm să fiarbă, cu capacul oleacă într-o parte, 25 – 30 de minute, până când se fierbe pieptul. |
9
pasul
|
Într-un castron amestecăm gălbenușurile cu smântâna și olecuțâcă de sare. |
10
pasul
|
Punem crăticioara cu supa păstrată pe foc și, când începe să clocotească, huștiuliuc cu usturoiul, pe care-l fierbem câteva minute, pentru a obține o esență de usturoi. |
11
pasul
|
Când pieptul e fiert, îl scoatem și-l tăiem fideluță, apoi îl punem înapoi în oală. |
12
pasul
|
Cu un polonic, luăm din oala care fierbe niște zeamă, pe care o punem peste gălbenușurile cu smântână și amestecăm. |
13
pasul
|
Repetăm operația de câteva ori pentru a aduce la temperatură amestecul. |
14
pasul
|
După ce am pus 5 – 6 polonice de ciorbă, punem din amestecul temperat înapoi în oală, câte un polonic, amestecând continuu. |
15
pasul
|
Printr-o strecurătoare, punem și esența de usturoi în ciorbă. |
16
pasul
|
Huștiuliuc și cu oțetul. |
17
pasul
|
Adăugăm și gogoșarul și închidem focul. |
18
pasul
|
Servim cu ardei iute în oțet. |
19
pasul
|
Poftă mare! |