Ingrediente
-
2 gutui
-
Zeama de la o jumătate de lămâie
-
3 linguri de zahăr
-
Oleacă de unt
-
Un baton de scorțișoară
-
2 steluțe de anason
-
2 lingurițe de extract de vanilie
-
Câteva lingurițe de miere de albine
-
Puțin whisky (coniac, brandy), opțional
-
2 cutii de brânză Ricotta (urdă românească)
-
Niște miez de nucă
-
Sare
Cum procedezi
Pași
1
pasul
|
Într-un castron cu apă stoarcem zeama de la o jumătate de lămâie. |
2
pasul
|
Tăiem gutuile cubulețe potrivite și le punem în apa cu zeamă de lămâie. |
3
pasul
|
Punem o tigaie pe foc, punem în ea olecuțâcă de apă, huștiuliuc cu zahărul și lăsăm să se topească. |
4
pasul
|
Când siropul începe să devină lipicios, punem untul, dăm focul la mic și adăugăm olecuțâcă de sare, un batonul de scorțișoară și steluțele de anason. |
5
pasul
|
Cu o strecurătoare, punem gutuile în tigaie, adăugăm extractul de vanilie și mierea de albine. |
6
pasul
|
Înmuiem, la foc mic, gutuile, amestecând din când în când. |
7
pasul
|
Când și-au schimbat culoarea și au fiert câteva minuțele, punem olecuțâcă de whisky. |
8
pasul
|
Mai fierbem oleacă și stingem focul. |
9
pasul
|
Într-un castron, punem brânza Ricotta, o amestecăm cu o furculiță și adăugăm extractul de vanilie și mierea. |
10
pasul
|
Mixăm 2 – 3 minute, până devine o pastă fină. |
11
pasul
|
Luăm câteva linguri în această pastă, punem pe o farfurie, pe ea așezăm câteva linguri de gutui, apoi mai punem niște amestec de brânză și deasupra sos caramel din din tigaie. |
12
pasul
|
Presărăm niște nuci. |
13
pasul
|
Poftă mare! |