Ingrediente
-
350 mililitri de apă călduță
-
Un pliculeț de drojdie uscată
-
Un vârf de linguriță de zahăr
-
450 grame de făină (făină 650, făină pentru pâine, opțional făină pentru pâine cu semințe)
-
Ulei de măsline
-
Sare
Cum procedezi
Pași
1
pasul
|
În 350 mililitri de apă călduță punem un pliculeț de drojdie uscată și zahărul și amestecăm. |
2
pasul
|
Punem făina într-un castron, presărăm un stop de sare și huștiuliuc cu drojdia dizolvată. |
3
pasul
|
Amestecăm bine cu o paletă până când toată făina a fost încorporată. |
4
pasul
|
Acoperim castronul cu un prosop și lăsăm la crescut o oră și jumătate. |
5
pasul
|
Apoi atingem ușor cu degetele aluatul crescut, pentru a-l dezumfla puțin și, cu aceeași paletă, luăm aluatul de pe fundul vasului și îl întindem deasupra, ca să se dezvolte glutenul din făină. |
6
pasul
|
Acoperim și lăsăm la crescut încă o oră. |
7
pasul
|
Presărăm un strop de făină pe blat și răsturnăm, cu grijă aluatul. |
8
pasul
|
Luăm aluat de dedesubt, îl întindem și îl împăturim deasupra. |
9
pasul
|
Punem hârtie de copt în castron, o ungem oleacă cu un strop de ulei, și o presărăm cu nițică făină. |
10
pasul
|
Mai împăturim oleacă aluatul și, cu ajutorul unei raclete pentru aluat, îl punem în castron. |
11
pasul
|
Acoperim și-l mai lăsăm la crescut o jumătate de oră. |
12
pasul
|
Între timp, punem în cuptor o oală de fontă cu capac, la 200 de grade, pentru 10 minute. |
13
pasul
|
Când a trecut jumătatea de oră, luăm hârtia cu aluatul și o punem direct în oala fierbinte. |
14
pasul
|
Acoperim și dăm la cuptor la 200 de grade, pentru 30 de minute cu capacul pus și încă 10 minute fără capac, ca să se rumenească. |
15
pasul
|
Apoi o scoatem din oală, îndepărtăm hârtia de copt și o lăsăm pe un grătar, la răcit. |
16
pasul
|
Poftă mare! |