Ingrediente
-
4 foițe de gelatină
-
550 mililitri de smântână de gătit (smântână lichidă, de preferat cu 30% grăsime)
-
60 grame de zahăr
-
Cojile de la o lămâie (doar partea galbenă, nu și cea albă, care e amară)
-
O jumătate de linguriță de extract de vanilie
-
O păstaie de vanilie (opțional)
-
O mână de căpșune tocate mărunt
-
O lingură de zahăr
-
Oleacă de zeamă de lămâie
-
Niște frunze de mentă
Cum procedezi
Pași
1
pasul
|
Cantitatea de gelatină se stabilește în funcție de cantitatea de lichid pe care trebuie să o întărească. |
2
pasul
|
Punem foițele de gelatină într-un vas cu apă rece și le lăsăm la înmuiat cam 5 minute. |
3
pasul
|
Într-o cratiță pusă pe foc mic punem smântâna, zahărul, cojile de lămâie, extractul și păstaia de vanilie. |
4
pasul
|
Nu trebuie să fierbem smântâna; când încep să apară bule pe marginea vasului sau când smântâna are 78 – 80 de grade, oprim focul. |
5
pasul
|
Lăsăm să se răcorească un pic, apoi adăugăm gelatina înmuiată. |
6
pasul
|
Amestecăm până când gelatina s-a dizolvat complet. |
7
pasul
|
Strecurăm amestecul nostru într-o cană din care punem în 3 pahare, în mod egal, și le dăm la frigider minim 4 ore, până când compoziția se întărește. |
8
pasul
|
Peste căpșunele tocate mărunt punem o lingură de zahăr, un strop de zeamă de lămâie, amestecăm și dăm la frigider. |
9
pasul
|
Când compoziția din pahare s-a întărit, huștiuliuc și cu căpșunele. Deasupra punem o frunză de mentă. |
10
pasul
|
Poate fi servită și simplă sau cu dulceață de căpșune, de vișine, după gust. |
11
pasul
|
Poftă mare! |