Ingrediente
-
Un kilogram de făină (000 în România sau 00 în Anglia)
-
400ml de lapte
-
400 grame de zahăr
-
Un cubuleț (50 grame) de drojdie proaspăta (2 pliculețe drojdie uscată)
-
8 oua separate (galbenus si albus) plus inca un ou intreg- in total 9 oua
-
150 grame de unt topit
-
50 grame de ulei
-
Niște coajă de lămâie rasă
-
Oleacă de coajă de portocală rasă
-
O linguriță de extract de vanilie
-
200 grame de nucă măcinată
-
2 linguri de cacao
-
Niște esență de rom
-
2 linguri de Nutella (Finetti)
-
Niște bucățele de rahat
-
Ulei
-
Sare
Cum procedezi
Pași
1
pasul
|
În bucătărie ar trebui să avem 23 – 26 de grade, nu mai mult de 27 de grade si toate ingredientele trebuie să fie la temperatura camerei. |
2
pasul
|
Încălzim 400ml de lapte la maxim 40 de grade, apoi adăugăm cele 300 de grame de zahăr și amestecăm până se dizolvă. |
3
pasul
|
Încălzim niște lapte la maxim 40 de grade, apoi adăugăm cele 300 de grame de zahăr și amestecăm până se dizolvă. Acoperim si lasam la crescut drojdia pentru 10-15 minute. |
4
pasul
|
Punem olecuță de sare peste 8 gălbenușuri și le amestecăm. |
5
pasul
|
Topim 150 grame de unt și le amestecăm cu 50 ml de ulei. |
6
pasul
|
Cernem făina de două ori într-un vas suficient de mare. |
7
pasul
|
Facem o adâncitură în făină și punem coaja de lămâie și cea de portocală, extractul de vanilie, gălbenușurile, laptele și drojdia care a crescut. |
8
pasul
|
La început amestecăm cu o lingură, apoi cu mâna, până omogenizăm aluatul. |
9
pasul
|
Adăugăm treptat amestecul de unt și ulei: punem olecuță în palmă și frământăm bine, mai punem olecuță de amestec, iar frământăm, până încorporăm tot amestecul. |
10
pasul
|
Formăm o bilă din aluat, o punem în castron, o acoperim și o lăsăm la crescut 90 – 100 de minute. |
11
pasul
|
La fiecare 30 de minute, tragem ușor coca dintr-o parte, o întindem oleacă și o punem deasupra. Repetăm de 2 – 3 ori, o lăsăm la crescut încă 30 de minute și întindem din nou. |
12
pasul
|
Mixăm aproximativ 1 minut cele 8 albușuri, adăugăm 100 grame de zahăr și mixăm în continuare. |
13
pasul
|
Punem 200 grame de nucă măcinată, câte puțin, amestecând ușor din exterior spre interior. |
14
pasul
|
Adăugăm cacao, esența de rom și Nuttella treptat, amestecând ușor din exterior spre interior. |
15
pasul
|
Ungem bine cu ulei tăvile de cozonac, punem hârtie de copt și ungem puțin și hârtia. |
16
pasul
|
Ungem bine cu ulei blatul de lucru. |
17
pasul
|
Împărțim aluatul în patru părți egale. |
18
pasul
|
Întindem o bucată mai întâi cu mâna, apoi cu sucitorul, într-o foaie de grosime potrivită, în formă de dreptunghi. |
19
pasul
|
Porționăm și umplutura în patru părți, luăm o parte și o întindem pe foaia de aluat, păstrând marginile foii neunse. |
20
pasul
|
Presărăm deasupra bucățele de rahat. |
21
pasul
|
Rulăm încet, cu atenție, foaia cu umplutură și strângem ușor la capete. |
22
pasul
|
Rulăm încet, cu atenție, foaia cu umplutură și strângem ușor la capete. |
23
pasul
|
Punem rulourile obținute unul peste altul în cruce și le împletim, apoi le strângem oleacă și huștiuliuc cu ele în tavă. |
24
pasul
|
Procedăm la fel cu celelalte două bucăți de aluat. |
25
pasul
|
Lăsăm cozonacii la crescut în tăvi încă 45 de minute. |
26
pasul
|
Pornim cuptorul să se preîncălzească. |
27
pasul
|
Batem bine un ou, diluăm cu 2 – 3 linguri de lapte și ungem cozonacii. |
28
pasul
|
Îi punem la cuptor, la 170 – 175 de grade, pentru 45 – 50 de minute. |
29
pasul
|
Dacă se rumenesc prea tare, putem acoperi cu folie de aluminiu. |
30
pasul
|
Dacă se rumenesc prea tare, putem acoperi cu folie de aluminiu. |
31
pasul
|
Îi scoatem din tavă și-i lăsăm să se răcească vreo 20 de minute. |
32
pasul
|
Poftă mare! |