0 0
Cozonac cu nucă si rahat

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Ingrediente

Un kilogram de făină (000 în România sau 00 în Anglia)
400ml de lapte
400 grame de zahăr
Un cubuleț (50 grame) de drojdie proaspăta (2 pliculețe drojdie uscată)
8 oua separate (galbenus si albus) plus inca un ou intreg- in total 9 oua
150 grame de unt topit
50 grame de ulei
Niște coajă de lămâie rasă
Oleacă de coajă de portocală rasă
O linguriță de extract de vanilie
200 grame de nucă măcinată
2 linguri de cacao
Niște esență de rom
2 linguri de Nutella (Finetti)
Niște bucățele de rahat
Ulei
Sare

Cozonac cu nucă si rahat

Ingrediente

Cum procedezi

Share

Reteta de cozonac traditional cu nuca, rahat si putina ciocolata.

Pași

1
pasul

În bucătărie ar trebui să avem 23 – 26 de grade, nu mai mult de 27 de grade si toate ingredientele trebuie să fie la temperatura camerei.

2
pasul

Încălzim 400ml de lapte la maxim 40 de grade, apoi adăugăm cele 300 de grame de zahăr și amestecăm până se dizolvă.

3
pasul

Încălzim niște lapte la maxim 40 de grade, apoi adăugăm cele 300 de grame de zahăr și amestecăm până se dizolvă. Acoperim si lasam la crescut drojdia pentru 10-15 minute.

4
pasul

Punem olecuță de sare peste 8 gălbenușuri și le amestecăm.

5
pasul

Topim 150 grame de unt și le amestecăm cu 50 ml de ulei.

6
pasul

Cernem făina de două ori într-un vas suficient de mare.

7
pasul

Facem o adâncitură în făină și punem coaja de lămâie și cea de portocală, extractul de vanilie, gălbenușurile, laptele și drojdia care a crescut.

8
pasul

La început amestecăm cu o lingură, apoi cu mâna, până omogenizăm aluatul.

9
pasul

Adăugăm treptat amestecul de unt și ulei: punem olecuță în palmă și frământăm bine, mai punem olecuță de amestec, iar frământăm, până încorporăm tot amestecul.

10
pasul

Formăm o bilă din aluat, o punem în castron, o acoperim și o lăsăm la crescut 90 – 100 de minute.

11
pasul

La fiecare 30 de minute, tragem ușor coca dintr-o parte, o întindem oleacă și o punem deasupra. Repetăm de 2 – 3 ori, o lăsăm la crescut încă 30 de minute și întindem din nou.

12
pasul

Mixăm aproximativ 1 minut cele 8 albușuri, adăugăm 100 grame de zahăr și mixăm în continuare.

13
pasul

Punem 200 grame de nucă măcinată, câte puțin, amestecând ușor din exterior spre interior.

14
pasul

Adăugăm cacao, esența de rom și Nuttella treptat, amestecând ușor din exterior spre interior.

15
pasul

Ungem bine cu ulei tăvile de cozonac, punem hârtie de copt și ungem puțin și hârtia.

16
pasul

Ungem bine cu ulei blatul de lucru.

17
pasul

Împărțim aluatul în patru părți egale.

18
pasul

Întindem o bucată mai întâi cu mâna, apoi cu sucitorul, într-o foaie de grosime potrivită, în formă de dreptunghi.

19
pasul

Porționăm și umplutura în patru părți, luăm o parte și o întindem pe foaia de aluat, păstrând marginile foii neunse.

20
pasul

Presărăm deasupra bucățele de rahat.

21
pasul

Rulăm încet, cu atenție, foaia cu umplutură și strângem ușor la capete.

22
pasul

Rulăm încet, cu atenție, foaia cu umplutură și strângem ușor la capete.

23
pasul

Punem rulourile obținute unul peste altul în cruce și le împletim, apoi le strângem oleacă și huștiuliuc cu ele în tavă.

24
pasul

Procedăm la fel cu celelalte două bucăți de aluat.

25
pasul

Lăsăm cozonacii la crescut în tăvi încă 45 de minute.

26
pasul

Pornim cuptorul să se preîncălzească.

27
pasul

Batem bine un ou, diluăm cu 2 – 3 linguri de lapte și ungem cozonacii.

28
pasul

Îi punem la cuptor, la 170 – 175 de grade, pentru 45 – 50 de minute.

29
pasul

Dacă se rumenesc prea tare, putem acoperi cu folie de aluminiu.

30
pasul

Dacă se rumenesc prea tare, putem acoperi cu folie de aluminiu.

31
pasul

Îi scoatem din tavă și-i lăsăm să se răcească vreo 20 de minute.

32
pasul

Poftă mare!

panna cotta retete italiene desert simplu
altă rețetă
Panna cotta
alta rețetă
Friptură de porc la cuptor cu sos de muștar și hrean

Adaugă comentariu