Ingrediente
-
Un pui
-
Niște iaurt grecesc
-
O linguriță de bulion
-
O linguriță de paprica afumată
-
O linguriță de praf de chimion (opțional)
-
Niște praf de usturoi
-
Olecuță de turmeric (curcuma)
-
O mână de cimbrișor verde
-
Niște căței de usturoi tăiați feliuțe
-
O lămâie
-
Niște cartofi mititei întregi
-
Niște morcovi tăiați pe lung
-
Oleacă de păstârnac
-
O ceapă roșie tăiată bucățele mari
-
2 căței de usturoi în coajă zdrobiți
-
Niște castraveți murați tocați mărunt
-
Oleacă de mărar verde bine mărunțit
-
Ulei de măsline
-
Sare
-
Piper
Cum procedezi
O reteta clasica de pui la cuptor cu cartofi si legume sau clasicul Sunday Roast asa cum numesc englezii acest fel de mancare
Pași
1
pasul
|
Tăiem colțurile aripilor și târtița. |
2
pasul
|
Într-un castronel, punem iaurtul, bulionul, paprica afumată, praful de chimion și praful de usturoi, turmericul, sare și piper. |
3
pasul
|
Punem niște ulei și amestecăm. |
4
pasul
|
Cu pasta obținută, ungem bine interiorul puiului. |
5
pasul
|
Îmbibăm cimbrișorul în marinadă și-l punem în pui, împreună cu niște felii de usturoi; înțepăm lămâia cu un cuțit și repetăm operația. |
6
pasul
|
Legăm aripile și picioarele cu o sfoară, ca să nu usuce prea tare în cuptor. |
7
pasul
|
Punem feliuțele de usturoi sub pielea puiului, băgăm și pasta sub piele și îl ungem bine peste tot. |
8
pasul
|
Ideal ar fi să-l lăsăm la marinat 4 – 5 ore. |
9
pasul
|
Într-o cratiță suficient de mare punem cartofii, morcovii, păstârnacul, ceapa, usturoiul granulat și usturoiul zdrobit. |
10
pasul
|
Huștiuliuc cu cimbrișorul, ulei, sare și piper și amestecăm bine. |
11
pasul
|
Deasupra punem puiul și dăm la cuptor, la 180 de grade, pentru 90 de minute. |
12
pasul
|
În timp ce puiul și legumele sunt în cuptor facem un sos de iaurt: amestecăm într-un castronaș niște iaurt, un cățel mare de usturoi dat pe răzătoare, castraveții murați și mărarul. Punem olecuță de apă să-l subțiem puțin. |
13
pasul
|
Servim cărnița alături de legume și sos. |
14
pasul
|
Poftă mare! |