Ingrediente
-
300 grame de zahar
-
2 linguri de miere
-
O lămâie
-
O portocală
-
O linguriță de pastă de vanilie
-
O sticluță de esență de rom
-
400 – 500 grame de nucă măcinată
-
100 grame de zahăr vanilinat
-
Un vârf de linguriță de scorțișoară măcinată
-
O jumătate de kilogram de făină albă (000)
-
O lingură de ulei de măsline
Cum procedezi
Turtele rupte sau turte de Craciun se pot face cu nuca sau julfa fiind delicioase in ambele variante. In familia mea, traditional erau facute cu nuca.
Pași
1
pasul
|
Punem într-o cratiță 1,5 litri de apă, zahărul și mierea. |
2
pasul
|
Radem lămâia și portocala direct în vas. |
3
pasul
|
Tăiem portocala felii, stoarcem bine și huștiuliuc în sirop. |
4
pasul
|
Stoarcem jumătate de lămâie, punem pasta de vanilie și esența de rom, și lăsăm să clocotească până se dizolvă zahărul și se amestecă aromele. |
5
pasul
|
Când clocotește și s-a dizolvat zahărul stingem focul, punem capac și lăsam să se răcească. |
6
pasul
|
Peste miezul de nucă măcinat punem zahărul vanilinat și scorțișoara și amestecăm bine. |
7
pasul
|
Într-un castron punem făina, 250 mililitri de apă și olecuțâcă de sare. |
8
pasul
|
Frământăm bine și adăugăm o lingură de ulei, continuând frământarea. |
9
pasul
|
După vreo 10 minute de frământare, acoperim castronul cu un prosop și lăsăm aluatul să se odihnească. |
10
pasul
|
După alte 10 minute, presărăm făină pe blat, rupem o bucățică de aluat cât o bilă potrivit de mare și o întindem cu mâna, apoi cu sucitorul, până obținem o foaie cât se poate de subțire. |
11
pasul
|
Punem foaia de aluat pe un tocător presărat cu olecuțâcă de făină și o dăm și pe ea cu un strop de făină. |
12
pasul
|
Repetăm operația până când terminăm tot aluatul. |
13
pasul
|
Încingem o tigaie pe foc mediu și huștiuliuc cu o foaie de aluat. După 1 minut – 1 minut și jumătate o întoarcem pe partea cealaltă și o mai lăsăm 30 de secunde. O punem pe o farfurie. |
14
pasul
|
Ștergem tigaia cu un șervețel pentru a îndepărta toate urmele de făină, care s-ar arde și s-ar lipi de următoarea turtă. |
15
pasul
|
Procedam la fel până le terminăm pe toate. |
16
pasul
|
Aducem vasul cu sirop, scoatem feliile de portocală și huștiuliuc cu turtele în sirop. |
17
pasul
|
Punem câte 3 și le lăsăm oleacă la muiat. |
18
pasul
|
Scoatem una pe o farfurie, o aranjăm nițel, punem deasupra un strat de nucă măcinată, apoi punem altă turta înmuiată, alt strat de nucă, până când terminăm turtele. |
19
pasul
|
Dacă se rupe vreo foaie, nu-i nicio problemă, o aranjăm în farfurie așa cum e. |
20
pasul
|
Deasupra punem nucă din belșug. |
21
pasul
|
Le acoperim cu folie și le punem în frigider, cel puțin 12 ore. |
22
pasul
|
Poftă mare! |