Ingrediente
-
4 cartofi mari, cât mai egali, pentru copt
-
O ceapă tocată mărunt
-
400 grame de carne de vițel tocată
-
O jumătate de pahar de vin roșu (alb)
-
Un ardei tocat mărunt (gras, kapia)
-
Niște usturoi tocat mărunt
-
Oleacă de ardei iute tăiat mărunt
-
O linguriță de coriandru măcinat (chimion)
-
O linguriță de boia afumată
-
Un vârf de linguriță de scorțișoară măcinată
-
O lingură de bulion
-
O conservă mică de roșii tăiate în bulion
-
O linguriță rasă de zahăr
-
O conservă de fasole roșie
-
Câteva felii de cașcaval
-
Câteva linguri de iaurt (smântână)
-
O mână de pătrunjel verde (coriandru verde)
-
Ulei de măsline
-
Sare
-
Piper
Cum procedezi
Pași
1
pasul
|
Spălăm bine cartofii, îi înțepăm cu un cuțitaș, pentru a grăbi coacerea, îi punem pe partea mată a foliei de aluminiu (concepută special pentru ca să nu se lipească de alimente), îi stropim cu ulei, presărăm cu sare și îi învelim. |
2
pasul
|
Huștiuliuc cu cartofii în cuptor, la 200 de grade, pentru o oră. Timpul diferă în funcție de mărimea cartofilor. Dacă la apăsare sunt moi, cartofii sau copt. |
3
pasul
|
Încingem două, trei linguri de ulei într-o tigaie și adăugăm ceapa, pe care o călim olecuță. |
4
pasul
|
Adăugăm carnea, amestecăm bine și prăjim până când a secat tot lichidul din tigaie și carnea și-a schimbat culoarea. |
5
pasul
|
Punem olecuțâcă de sare și piper și spălăm tigaia cu niște de vin roșu, apoi adăugăm ardeiul, usturoiul, ardeiul iute, continuând să amestecăm. |
6
pasul
|
Punem coriandru, boiaua, scorțișoara, bulionul și amestecăm bine. |
7
pasul
|
Adăugăm roșiile tăiate în bulion, clătim conserva cu apă și punem și această apă în tigaie, apoi punem zahărul și fasolea roșie scursă de zeamă și clătită bine. Amestecăm din nou, potrivim de sare și lăsăm să fiarbă 20 de minute la foc mic. |
8
pasul
|
După ce scoatem cartofii din cuptor, îi scoatem din folie, îi punem într-un tavă și, cu un cuțitaș, îi crestăm pe mijloc în forma de cruce; apăsăm pe părțile laterale ca să îi ”deschidem” puțin . |
9
pasul
|
În deschizături punem feliuțe de cașcaval și dăm la cuptor, până se topește și rumenește cașcavalul. |
10
pasul
|
Punem un cartof pe farfurie și punem alături niște sos cu carne. |
11
pasul
|
Servim cu o lingură de iaurt și niște pătrunjel verde presărat deasupra. |
12
pasul
|
Cartofii și sosul cu carne se pot congela, având astfel o masă care poate fi pregătită rapid, în caz de nevoie. Cartofii congelați se dau la cuptor; sosul poate fi servit la multe alte preparate. |
13
pasul
|
Poftă mare! |