Ingrediente
-
Niște ceafă de porc
-
O ceapă tăiată julien
-
Niște morcov tăiat pe lung
-
4 – 5 căței de usturoi, tăiat feliuțe
-
250 – 300 mililitri de vin roșu sec
-
O conservă de roșii întregi în bulion
-
O lingură de miere
-
O mână de cimbrișor verde (cimbru)
-
O foaie de dafin
-
Oleacă de pătrunjel verde
-
Ulei de măsline
-
Sare
-
Piper
Cum procedezi
Pași
1
pasul
|
Presărăm sare și piper pe ambele părți ale bucăților de ceafă. |
2
pasul
|
Încingem bine o oală goală pe foc, huștiuliuc cu niște ulei, îl încingem și pe acela, apoi rumenim bine, la foc mare, bucățile de carne. |
3
pasul
|
Când s-au prăjit pe ambele părți, micșorăm focul și le scoatem pe o farfurie. |
4
pasul
|
În aceeași oală, punem ceapa, o călim oleacă, apoi adăugăm morcovul, sare și piper și mai prăjim 2 – 3 minuțele, până când se înmoaie puțin și morcovul. |
5
pasul
|
Punem usturoi și mai călim maxim un minut, să nu se ardă, apoi spălăm tigaia cu vin roșu sec. |
6
pasul
|
Adăugăm roșiile în bulion, clătim cutia cu foarte puțină apă, pe care o golim în oală, și le zdrobim olecuțâcă. |
7
pasul
|
Punem în sos bucățile de carne cu tot cu zeama lăsată în farfurie, adăugăm mierea, cimbrișorul și foaia de dafin. |
8
pasul
|
Punem capacul, dăm focul la mic și lăsăm să fiarbă pentru o oră și jumătate - două ore. |
9
pasul
|
Dacă este cazul, în ultima jumătate de oră ridicăm capacul oleacă, astfel încât sosul să mai scadă puțin. |
10
pasul
|
La final, după ce am luat vasul de pe foc, presărăm niște fire de pătrunjel. |
11
pasul
|
Servim ca atare, cu mămăligă sau cu piure (pilaf de orez). |
12
pasul
|
O altă variantă de servire ar fi următoarea: scoatem carnea și morcovul, strecurăm sosul rămas printr-o sită și pasăm bine legumele, adăugăm un cubuleț de unt și apoi servim carnea cu piure și sosul superfin. Și, desigur, cu oleacă de ardei iute, că fără iuțală, viața e pustiu! |
13
pasul
|
Poftă mare! |