Ingrediente
-
2 cotlete de porc
-
2 gutui
-
Zeama de la o lămâie
-
Oleacă de unt
-
O mână de cimbrișor
-
2 căței de usturoi
-
2 lingurițe de zahăr
-
Un baton de scorțișoară (scorțișoară măcinată)
-
150 mililitri de cidru de mere, de preferat fără zahăr (vin)
-
O linguriță de muștar Dijon
-
Niște smântână de gătit (smântână lichidă)
-
Ulei de măsline
-
Sare
-
Piper
Cum procedezi
Pași
1
pasul
|
De preferat, cotletele trebuie să fie mai groase și să aibă os. |
2
pasul
|
Le presărăm pe ambele părți cu sare și piper. |
3
pasul
|
Într-un castron, peste olecuțâcă de apă, stoarcem lămâia. |
4
pasul
|
Tăiem gutuile în cubulețe potrivite, pe care le punem în zeama de lămâie, ca să nu oxideze. |
5
pasul
|
Încingem niște ulei într-o tigaie și punem cotletele la prăjit, mai întâi cu partea mai grasă, ca să topim oleacă grăsimea. |
6
pasul
|
Când s-au rumenit bine, dăm focul la mic, adăugăm untul, cimbrișorul și cățeii de usturoi. |
7
pasul
|
Punem unt din tigaie și peste carne, cu o lingură, apoi dăm tigaia la cuptor, la 180 grade, pentru 12 – 13 minute. |
8
pasul
|
Dacă feliile de cotlet sunt subțiri, le prăjim bine pe foc și nu le mai punem la cuptor. |
9
pasul
|
Încălzim o tigaie la foc mediu, punem niște unt și adăugăm gutuile scurse, punem zahărul, un strop de sare, olecuțâcă de cimbrișor și radem puțină scorțișoară. |
10
pasul
|
Sotăm gutuile la foc potrivit până când se rumenesc puțin, cam 10 - 12 minute. |
11
pasul
|
Scoatem cotletele din tigaie, le punem pe o farfurie și le lăsăm oleacă, la hodinit. |
12
pasul
|
Scoatem cimbrișorul, dar nu și usturoiul, dăm la foc mic și punem cidrul. |
13
pasul
|
Reducem mai mult de jumătate, adăugăm niște piper și muștarul Dijon și amestecăm bine. |
14
pasul
|
Punem smântâna de gătit, dăm focul la mic și fierbem un minut. |
15
pasul
|
Servim cotletul cu gutui și olecuțâcă de sos. Presărăm deasupra niște cimbrișor verde. |
16
pasul
|
Poftă mare! |