Ingrediente
-
1,5 kilograme de cotlet de porc fără șoric (pulpă de porc, orice bucată de carne de porc care are un strat de grăsime deasupra)
-
O ceapă tăiată în jumătăți
-
Niște morcov tăiat în bucăți mari
-
Țelină rădăcină, de asemenea bucăți mari
-
Un fenicul tăiat în sferturi
-
Niște căței de usturoi tăiați jumătăți
-
2 foi de dafin
-
O mână de cimbrișor verde
-
Câteva boabe de coriandru
-
Câteva boabe de piper
-
2 – 3 cuișoare
-
Câțiva cartofi tăiați pe jumătate (de preferat roz)
-
Niște dulceață de caise
-
Oleacă de miere de albine
-
Niște oțet
-
Oleacă de grăsime de rață (de purcel)
-
Niște varză de Bruxelles
-
Câteva bucățele de kaizer (șunculiță, bacon)
-
Puțină coajă de lămâie
-
Olecuță de zeamă de lămâie
-
Sare
-
Piper
Cum procedezi
Pași
1
pasul
|
Cotletul trebuie legat strâns cu o sfoară. |
2
pasul
|
Punem cotletul întreg la fiert, operație pe care o putem face cu o zi înainte, lăsăm să clocotească și luăm toată spuma. |
3
pasul
|
Adăugăm legumele: ceapa, morcov, rădăcină de țelină, feniculul, usturoiul, foile de dafin, cimbrișorul, boabele de coriandru și piper oleacă zdrobite și cuișoarele. |
4
pasul
|
Punem și sarea, câte o linguriță pentru fiecare jumătate de kilogram de carne. |
5
pasul
|
Acoperim totul cu apă, punem capacul oleacă într-o parte și fierbem la foc mic, pentru o oră și jumătate, în cazul nostru. |
6
pasul
|
Timpul de fierbere este de 45 de minute - o oră pentru fiecare kilogram de carne, plus o jumătate de oră. Trebuie să ținem cont de faptul că vom găti carnea și în cuptor. |
7
pasul
|
Punem cartofii într-un vas, îi acoperim cu apă, adăugăm sare și îi punem la fiert. |
8
pasul
|
Facem glazura pentru carne: punem la foc într-o tigaie oleacă de dulceață de caise și mierea, amestecăm și mai punem oleacă de oțet și niște crenguțe de cimbrișor. Amestecăm din nou și stingem focul. Și glazura poate fi pregătită cu o zi înainte, doar că va trebui adusă la temperatura camerei când o punem pe carne. |
9
pasul
|
Când s-au fiert cartofii, îi scurgem bine de apă și îi punem la cuptor sau îi lăsăm pentru a-i pregăti ziua următoare. |
10
pasul
|
Când e gata carnea, scoatem sfoara și crestăm stratul de grăsime, mai întâi pe urmele de sforii. Crestăm apoi și pe lung. |
11
pasul
|
Punem carnea la cuptor, la 180 de grade, pentru 10 – 15 minute, sau până când începe să se rumenească. |
12
pasul
|
Reîncălzim olecuțâcă glazura și huștiuliuc cu ea peste cotlet. Mai punem în tavă o jumătate de polonic din zeama în care a fiert carnea. |
13
pasul
|
Dăm tava la cuptor la 170 de grade, pentru 30 – 35 de minute. La fiecare 10 minute, punem cu lingura zeama din tavă peste carne. |
14
pasul
|
Când s-a rumenit, o lăsăm olecuțâcă la odihnit. |
15
pasul
|
Într-o altă tavă, punem niște grăsime de rață, o încălzim și huștiuliuc cu cartofii. |
16
pasul
|
Cu o lingură, punem grăsime peste cartofi, apoi îi dăm la cuptor la 200 de grade, pentru 20 de minute. |
17
pasul
|
Ne ocupăm de cea de-a doua garnitură. |
18
pasul
|
Punem o oală cu apă pe foc, cu un strop de sare. |
19
pasul
|
Când s-a înfierbântat, huștiuliuc cu varza de Bruxelles, pe care o lăsăm să fiarbă maxim 5 minute. |
20
pasul
|
Punem pe foc o tigaie și punem șunculița. Când aceasta s-a prăjit, punem verzișoarele scurse, niște piper, puțină sare și le rumenim olecuță. |
21
pasul
|
Radem deasupra coajă de lămâie, stoarcem și niște zeamă de lămâie, amestecăm și stingem focul. |
22
pasul
|
Mutăm cotletul pe tocător, scurgem grăsimea din tavă, încălzim tava pe foc, punem un polonic din zeama în care a fiert carnea și amestecăm. |
23
pasul
|
Punem foarte puțină sare, puțin piper, stingem focul și strecurăm zeama într-un castronel. |
24
pasul
|
Tăiem cotletul, punem pe un platou, așezăm și cartofii și varza de Bruxelles și punem zeama strecurată peste carne. |
25
pasul
|
Servim cu salată. |
26
pasul
|
Poftă mare! |