Ingrediente
-
O jumătate de kilogram de carne de vită tocată (porc, miel)
-
2 vinete tăiate felii
-
Câțiva cartofi tăiați felii potrivite
-
O ceapă tocată
-
2 căței de usturoi tocați mărunt
-
Un baton de scorțișoară
-
O lingură de bulion
-
O jumătate de pahar de vin roșu (alb)
-
O crenguță de rozmarin
-
O roșie tăiată mărunt
-
O linguriță de oregano uscat
-
30 de grame de unt
-
O lingură de făină
-
O jumătate de litru de lapte
-
O nucușoară (nucușoară măcinată)
-
Niște parmezan ras
-
Niște mozzarella
-
O mână de pătrunjel tocat mărunt
-
Ulei de măsline
-
Sare
-
Piper
Cum procedezi
Pași
1
pasul
|
Spălăm vinetele, le tăiem felii și le punem într-un vas. |
2
pasul
|
Presărăm cu sare, amestecăm bine și le așezăm astfel încât amăreala extrasă de sare să se scurgă de pe felii. Le lăsăm deoparte 20 minute – o jumătate de oră. |
3
pasul
|
Uscăm feliile de cartofii cu un șervețel și le punem într-o tavă. |
4
pasul
|
Peste ele punem ulei, sare și piper și amestecăm bine. |
5
pasul
|
Le așezăm una lângă alta și dăm tava la cuptor, la 180 de grade, pentru 20 de minute. |
6
pasul
|
Încingem două, trei linguri de ulei de măsline într-o tigaie și călim oleacă ceapa, huștiuliuc cu usturoiul, batonul de scorțișoară și carnea de vită tocată. |
7
pasul
|
Amestecăm bine și rumenim. |
8
pasul
|
Punem sare, piper, bulionul și stingem cu vin. |
9
pasul
|
Adăugăm crenguța de rozmarin, roșia și oregano și lăsăm să scadă la foc mic. |
10
pasul
|
Scoatem tava cu cartofii și așezăm peste ei feliile de vânătă șterse cu un șervețel. |
11
pasul
|
Punem oleacă de piper și niște ulei și le punem iar la cuptor, pentru 20 de minute, la 180 de grade. |
12
pasul
|
Facem olecuțâcă de sos bechamel: încălzim pe foc o cratiță, topim untul, huștiuliuc cu făina, amestecăm bine și prăjim făina în unt. Adăugăm lapte cald, amestecăm continuu până când se îngroașă laptele. |
13
pasul
|
Adăugăm puțină sare, piper, radem niște nucușoară răzuită și punem parmezanul ras. |
14
pasul
|
Stingem focul și amestecăm bine. |
15
pasul
|
În tigaia din care am scos crenguța de rozmarin și batonul de scorțișoară punem 2 – 3 linguri din sosul bechamel și amestecăm. |
16
pasul
|
Scoatem tava din cuptor, punem carnea deasupra, o întindem bine, mai punem oleacă de mozzarella. |
17
pasul
|
Deasupra întindem sosul bechamel și dăm din nou la cuptor la 180 de grade, pentru încă 20 – 30 de minute, până când se rumenește. |
18
pasul
|
Lăsăm să se răcorească 10 – 15 minute. |
19
pasul
|
În farfurie, presărăm olecuțâcă de pătrunjel tocat mărunt. |
20
pasul
|
Poftă mare! |