Ingrediente
-
300 mililitri de apă călduță
-
O lingură de zahăr
-
Un pliculeț de drojdie uscată (7 grame)
-
500 de grame de făină albă (de preferat 650, dar merge și făină 000)
-
2 mere tăiate cubulețe
-
O mână de fructe uscate (stafide, merișoare)
-
Niște zahăr brun
-
2 linguri de zahăr vanilat (esență de vanilie)
-
Vreo 2 lingurițe de scorțișoară măcinată
-
200 grame de unt la temperatura camerei
-
Ulei de măsline
-
Sare
Cum procedezi
Pași
1
pasul
|
În apa călduță punem o lingură de zahăr și pliculețul de drojdie, amestecăm și lăsăm deoparte. |
2
pasul
|
Într-un castron punem făina, un praf de sare și drojdia diluată și amestecăm. |
3
pasul
|
Când s-a încorporat tot lichidul, punem aluatul pe blatul presărat cu făină și frământăm aproximativ 10 minute sau până când aluatul nu mai lipește și e puțin elastic. Dacă începe să se lipească de mână, mai punem olecuțâcă de făină. Din când în când, izbim aluatul de blat. |
4
pasul
|
Ungem cu ulei un castron și aluatul, punem aluatul în castron și îl acoperim cu folie alimentară. |
5
pasul
|
Lăsăm la crescut 45 de minute – o oră, până își dublează volumul. |
6
pasul
|
Amestecăm într-un alt castron bucățelele de mere, fructele uscate, o lingură de zahăr brun, cel vanilat și scorțișoara. |
7
pasul
|
Ungem bine o tavă cu unt și presărăm peste unt 1- 2 linguri de zahăr brun. |
8
pasul
|
Ungem blatul cu ulei, punem aluatul pe blat, îl întindem bine cu sucitorul în formă de dreptunghi și deasupra întindem un strat de 100 de grame de unt. |
9
pasul
|
Apoi punem amestecul de mere și fructe uscate, distribuindu-le cât mai uniform pe întreaga suprafață a aluatului. |
10
pasul
|
Rulăm cu grija foaia de aluat cu umplutură și o tăiem în bucăți aproximativ egale astfel: mai întâi, în jumătate, apoi jumătățile în jumătate, fiecare din bucățile obținute în jumătate. |
11
pasul
|
Punem bucățile în tavă, cu tăietura în sus, acoperim cu folie și lăsăm din nou la crescut 40 – 45 de minute sau până când își dublează volumul. |
12
pasul
|
Presărăm deasupra zahăr brun și dăm la cuptor, pe raftul de jos, la 180 de grade, pentru 30 de minute, până se rumenește deasupra. |
13
pasul
|
Răsturnăm tava fierbinte, cu atenție, pe blat. Când se răcește, poate fi servită. |
14
pasul
|
Poftă mare! |