Ingrediente
-
Un ciolan afumat
-
4 piciorușe de purcel (urechi, cozi de purcel)
-
Un morcov tăiat mare
-
Un păstârnac în bucăți mari
-
O ceapă tăiată pe jumătate
-
O țelină rădăcină în bucăți mari
-
Niște căței de usturoi decojiți
-
Sare
-
Piper
Cum procedezi
Pași
1
pasul
|
Pârlim bine piciorușele, le răzuim, îndepărtăm unghiile și le crestăm pe lungime. |
2
pasul
|
Dacă vrem ca piftia să fie limpede, trebuie să punem oasele în apă rece pentru 24 de ore și atunci va ieși o mare parte de fum, dar și din gust. |
3
pasul
|
Huștiuliuc cu ele într-o oală, laolaltă cu ciolanul. |
4
pasul
|
Punem apă cât să le acopere și le punem la fiert. |
5
pasul
|
Spumuim bine și punem morcovul, păstârnacul, ceapa și rădăcina de țelină. |
6
pasul
|
Punem capacul într-o parte și fierbem la foc mititel pentru 4 – 4,5 ore. |
7
pasul
|
Între timp, punem usturoiul (mai mult sau mai puțin, după gust) cu niște sare într-un mojar și-l pisam bine. |
8
pasul
|
Din oala care a scăzut cam un sfert, scoatem niște morcov, pe care îl păstrăm pentru ornare; scoatem și restul legumelor, iar separat scoatem carnea. |
9
pasul
|
Aducem lichidul din oală din nou la fierbere, potrivim de sare și punem piper. |
10
pasul
|
Huștiuliuc cu usturoiul; îl punem treptat și potrivim la gust. |
11
pasul
|
Lăsam să clocotească 1 – 2 minute, stingem focul și strecurăm zeama într-un castron. |
12
pasul
|
Pasăm bine ce-a rămas în strecurătoare și adunăm grăsimea de deasupra cu șervețele de hârtie. |
13
pasul
|
Alegem carnea de pe oase, o tăiem fâșii și o punem într-un castron. |
14
pasul
|
Într-un vas aranjăm bucăți de carne și șoric și le acoperim cu zeamă. |
15
pasul
|
Din loc în loc punem rondele de morcov. |
16
pasul
|
Acoperim vasul cu folie, lipind-o de conținut, ca să nu se usuce carnea și morcovul. |
17
pasul
|
Dăm la rece de preferat peste noapte. |
18
pasul
|
Procedăm la fel până terminăm carnea și zeama. |
19
pasul
|
Scoatem de la frigider, tăiem în bucăți și punem în farfurie. |
20
pasul
|
Servim cu mămăligă. |
21
pasul
|
Poftă mare! |