Ingrediente
-
Un pui intreg
-
Niște pâine (de preferat mai bună, ciabatta)
-
Niște unt la temperatura camerei
-
Niște rozmarin proaspăt amestecat cu cimbrișor verde, tocate mărunt
-
Niște bacon (șunculiță, kaizer) tăiat feliuțe
-
O șalotă tăiată julien (ceapă)
-
Niște usturoi tăiat feliuțe
-
O ceapă tocată
-
Oleacă de usturoi tocat
-
Un morcov tăiat
-
O țelină apio tocată
-
Niște unt
-
O lingură de făină
-
500 – 600 de mililitri de supă de pui
-
O lămâie
-
Niște morcovi de grosimi aproximativ egale
-
Câteva ciupercuțe maro, tăiate în sferturi
-
Niște usturoi tocat
-
O lingură de sos de soia
-
Niște miere de albine
-
Ulei de măsline
-
Sare
-
Piper
Cum procedezi
Reteta de pui umplut gătit încetișor la cuptor cu garnitură de ciuperci, bacon și crutoane si garnitura de morcovi glazurați
Pași
1
pasul
|
Tăiem cubulețe niște pâine, de preferință mai bună și mai veche. |
2
pasul
|
Punem cubulețele într-o tavă, le stropim cu ulei, le amestecăm și le dăm la cuptor, la 200 de grade, pentru 10 minute, până când se rumenește. |
3
pasul
|
Pasăm untul adus la temperatura camerei, huștiuliuc cu niște sare, piper, olecuță de amestec de rozmarin cu cimbrișor și amestecăm. |
4
pasul
|
Desprindem încet pielea de pe pieptul puiului, mai întâi cu degetul, apoi cu o spatulă, fără a o rupe. |
5
pasul
|
Băgăm sub piele untul aromatizat, distribuindu-l peste tot pieptul. |
6
pasul
|
Punem o tigaie pe foc și huștiuliuc cu baconul; punem și un niște apă, care va face ca baconul să devină crocant. |
7
pasul
|
Când a scăzut apa și baconul s-a rumenit, stingem focul și scoatem bucățelele într-un castron. |
8
pasul
|
Punem din nou pe foc tigaia cu grăsimea rămasă și huștiuliuc cu ceapa și usturoiul și le călim olecuță. |
9
pasul
|
Peste ele, punem crutoanele, amestecăm și le lăsăm să absoarbă toată grăsimea din tigaie. |
10
pasul
|
Punem olecuță de sare, piper și huștiuliuc cu baconul rumenit. |
11
pasul
|
Amestecăm continuu 2 - 3 minute și stingem focul. |
12
pasul
|
Jumătate din această compoziție o punem în pui, apăsând-o bine. |
13
pasul
|
Legăm aripile și picioarele puiului cu o sfoară, îl punem pe un grătar deasupra unei tăvi, punem niște apă în tavă și-l dăm în cuptor, la 160 de grade, pentru 2 ore. |
14
pasul
|
Punem un vas pe foc, punem niște ulei, huștiuliuc cu ceapa tocată și o călim nițel. |
15
pasul
|
Când a devenit translucidă, punem usturoiul, morcovul și țelina apio; dăm focul mic și călim bine legumele. |
16
pasul
|
Când legumele și-au schimbat culoarea, punem niște unt și olecuțâcă din amestecul de rozmarin cu cimbrișor și amestecăm. |
17
pasul
|
Huștiuliuc cu o lingură de făină, amestecăm bine și prăjim câteva minute. |
18
pasul
|
Punem niște supă de pui caldă, amestecând continuu până când se îngroașă ca o ciulama, apoi stingem focul și stoarcem olecuțâcă de zeamă de lămâie. |
19
pasul
|
Strecurăm sosul și apăsăm legumele să se scurgă bine. |
20
pasul
|
Punem niște apă la fiert, presărăm olecuță de sare și huștiuliuc cu morcovii, pe care îi fierbem 6 – 7 minute; nu trebuie să fie complet fierți. |
21
pasul
|
Îi scoatem pe o farfurie și-i lăsăm la răcit. |
22
pasul
|
Punem un wok pe foc, punem niște ulei, punem ciupercuțele, le prăjim câteva minute la foc maxim, apoi punem usturoiul, piperul, sosul de soia și restul de umplutură cu crutoane. |
23
pasul
|
Amestecăm, presărăm niște amestec de rozmarin și cimbrișor și stingem focul. |
24
pasul
|
Punem o tigaie pe foc mediu spre mic, topim o bucată de unt, punem încet morcovii și-i rumenim la foc mic, pe toate părțile. |
25
pasul
|
Punem peste ei niște sare, piper, mierea de albine și zeama de lămâie. |
26
pasul
|
Amestecăm, lăsăm un minut, două și-i scoatem pe un platou. |
27
pasul
|
Cât sunt încă fierbinți, presăram peste ei amestec de rozmarin și cimbrișor. |
28
pasul
|
Servim puiul cu umplutură alături de morcovii caramelizați, garnitura de ciuperci cu bacon și crutoane și sos. |
29
pasul
|
Poftă mare! |