Ingrediente
-
Ceafă de porc (900 de grame)
-
Kaizer (300 de grame)
-
O scăriță de costiță
-
O varză murată
-
Niște frunze de viță-de-vie la sare
-
4 morcovi de mărime medie rași
-
Un pahar de orez, nu cu vârf
-
2 - 3 linguri de bulion
-
O legătură mare de pătrunjel, tocat mărunt
-
O legătură mare de mărar, tocat mărunt
-
2 ouă
-
O conservă de roșii întregi în bulion
-
Niște varză dulce tocată mare
-
Câteva tulpini uscate de cimbru
-
Câteva tulpini uscate de mărar
-
Oleacă de cimbru uscat
-
Ulei de măsline sau de floarea soarelui
-
2 lingurițe de sare ( 20 de grame)
-
Piper
Cum procedezi
Pași
1
pasul
|
Alegem frunzele de varză murată și pe cele de viță-de-vie. |
2
pasul
|
Desfacem binișor foile de varză, le scoatem nervurile și decupăm bucăți de mărimea unei palme. Le punem la desărat în apă rece. |
3
pasul
|
Pregătim și frunzele de viță de vie, le tăiem cotoarele, le potrivim la mărime și le punem și pe ele la desărat. |
4
pasul
|
Într-o tigaie, huștiuliuc niște ulei și călim ceapa la foc mic, până devine translucidă. |
5
pasul
|
Punem morcovii și îi călim ușurel. |
6
pasul
|
Adăugăm olecuțâcă de sare și de piper și, când morcovii s-au înmuiat, adăugăm orezul, călind în continuare. |
7
pasul
|
Adăugăm bulionul și un strop de apă (maxim 20 de mililitri), amestecăm bine și, după 2 – 3 minute, stingem focul. Lăsăm compoziția la răcit. |
8
pasul
|
Tocăm la mașină ceafa de porc împreună cu kaizerul de pe care am scos șoriciul. |
9
pasul
|
Huștiuliuc cu mărarul și pătrunjelul, cimbrul uscat și ouăle. |
10
pasul
|
Adăugăm 2 lingurițe de sare mare, oleacă de piper și huștiuliuc cu prăjeala care s-a răcit. |
11
pasul
|
Amestecăm bine și punem olecuță de apă (aproximativ 50 de mililitri), pentru a hidrata compoziția. |
12
pasul
|
Începem să învelim sărmăluțele: pe foaia de varză deja pregătită, punem olecuță de compoziție, rulăm frunza și împingem capetele spre interiorul sarmalei. |
13
pasul
|
Procedăm la fel și cu frunzele de viță. |
14
pasul
|
Dacă folosim o oală de ceramica nesmălțuită, ea trebuie umplută cu apă cu 24 de ore înainte, pentru că lutul absoarbe apa. |
15
pasul
|
Pe fundul oalei în care vom fierbe sarmalele, punem varza dulce, apoi tulpinile uscate de cimbru și mărar și începem să așezăm sarmalele. |
16
pasul
|
După ce completăm un rând, punem bucăți de costiță, o mână de varză dulce, apoi huștiuliuc cu niște roșii în bulion, tăiate și amestecate cu un strop de apă și olecuță de sare. |
17
pasul
|
Repetăm operația până când terminăm sarmalele. |
18
pasul
|
Deasupra acoperim cu varză dulce, mai punem niște tulpini de cimbru și de mărar, restul de roșii și umplem cu apă. |
19
pasul
|
Punem capac și le dăm la cuptor, cel puțin 4 ore. La început, facem focul olecuțâcă mai tare, până începe să fiarbă, apoi îl micșorăm. |
20
pasul
|
La cuptorul electric, setăm temperatura la 150 de grade. Pot fi fierte și pe foc, cam 2 ore – 2 ore și jumătate. |
21
pasul
|
Servim cu mămăligă, olecuță de smântână și ardei iute. |
22
pasul
|
Poftă mare! |