Ingrediente
-
150 grame de zahăr (10 linguri)
-
11 mere potrivite ca mărime, curățate de coajă
-
Oleacă de unt
-
5 ouă
-
7 linguri de zahăr
-
Niște coajă de lămâie
-
Coaja rasă de la o portocală
-
O linguriță de extract de vanilie
-
5 linguri de făină
-
O jumătate de litru de smântână lichidă
-
2 linguri de zahăr
-
O jumătate de linguriță de extract de vanilie
-
O bucățică de ciocolată amăruie
Cum procedezi
Pași
1
pasul
|
Într-o oală, la foc mic, punem zahărul la topit. Îl împrăștiem pe toată suprafața oalei și amestecăm când începe să se topească. Când s-a topit, îl distribuim pe toată suprafața, învârtind oala. Punem la rece. |
2
pasul
|
Tăiem merele pe jumătate și le scoatem cotoarele. |
3
pasul
|
Lipim două jumătăți în formă de măr și le punem în oală, în zahărul topit, așezându-le de jur împrejur, până umplem complet vasul. |
4
pasul
|
Peste fiecare măr așezăm bucățele de unt și dăm oala la cuptor, la 180 grade, pentru 40 de minute. |
5
pasul
|
Mixăm spumă tare albușurile de la 5 ouă cu 7 linguri de zahăr, apoi punem câte o lingură din gălbenușurile bătute oleacă, rând pe rând, amestecând încet din interior către exterior. |
6
pasul
|
Radem coaja de lămâie, cea de portocală, punem extractul de vanilie și huștiuliuc cu făina, lingură cu lingură, ca la gălbenușuri. |
7
pasul
|
Punem compoziția peste mere, o întindem bine peste tot și băgăm oala din nou la cuptor, pentru 30 de minute, până când se rumenește deasupra iar scobitoarea înfiptă în aluat iese uscată. |
8
pasul
|
Lăsăm să se răcească complet, desprindem tortul pe margine cu un cuțitaș și-l răsturnăm pe o farfurie. |
9
pasul
|
Batem smântâna vreo 2 minute, apoi adăugăm cele două linguri de zahăr și extractul de vanilie și le amestecăm până când se face frișcă. |
10
pasul
|
Îmbrăcăm tortul cu frișcă, iar deasupra radem niște ciocolată amăruie. |
11
pasul
|
Servim după câteva ore, de preferat a doua zi, după ce se topește zahărul caramelizat și se însiropează blatul. |
12
pasul
|
Poftă mare! |